Astma

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Dit betekent dat de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd zijn. De longen zijn extra gevoelig voor prikkels zoals rook, huisdieren en uitlaatgassen. Hierdoor kunnen slijmvliezen opzwellen, de slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan normaal en de spieren van de luchtwegen kunnen verkrampen en samentrekken. Klachten van astma zijn benauwdheid, piepend ademen, hoesten en kortademigheid. De prikkels en de mate waarin iemand op deze prikkels reageert kan per persoon verschillen.

In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen astma. Astmatische klachten komen vooral bij kinderen relatief veel voor.

Niet roken, voldoende bewegen en gezond eten is belangrijk, zowel om het ontstaan van astma tegen te gaan, als ook om zo weinig mogelijk last te hebben van de gevolgen daarvan. Veel mensen vinden het moeilijk om voldoende te bewegen en hun ziekte maakt het vaak nog lastiger. Telebegeleiding kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met astma.