COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de verzamelnaam voor de veelvoorkomende longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. De naam betekent vrij vertaald: "een blijvende vernauwing van de luchtwegen". COPD is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk. De longen zitten altijd vol met kleine ontstekingen (bronchitis) en de luchtwegen verliezen hun elasticiteit (emfyseem), waardoor uitademen steeds moeilijker wordt.

In ons land hebben ruim 700.000 mensen COPD. Het aantal mensen met COPD stijgt naarmate mensen ouder worden. COPD komt daarom voornamelijk voor bij mensen van 55 jaar en ouder. De categorie (voormalige) rokers is in deze populatie sterk vertegenwoordigd.

Niet roken, voldoende bewegen en gezond eten is belangrijk, zowel om het ontstaan van COPD tegen te gaan, als ook om zo weinig mogelijk last te hebben van de gevolgen daarvan. Veel mensen vinden het moeilijk om voldoende te bewegen en hun ziekte maakt het vaak nog lastiger. Daardoor zijn zij soms sterk aan hun huiselijke omgeving gebonden. Telebegeleiding kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met COPD.