IBD

IBD (Inflammatory Bowel Disease) is de verzamelnaam voor twee chronische darmaandoeningen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking die kan optreden in het hele spijsverteringskanaal, maar meestal zijn alleen de dunne, dikke en/of endeldarm ontstoken. Er ontstaan kleine ontstekingen in de darmwand die zich kunnen uitbreiden en tot diep in de darmwand kunnen komen. De darmwand is niet aaneengesloten ontstoken, maar gezonde en zieke stukken darm kunnen zich afwisselen.

Colitis ulcerosa betekent letterlijk 'ontsteking van de dikke darm waarbij zweren gevormd worden'. De ontstekingen komen alleen voor in het slijmvlies van de dikke darm. Het slijmvlies zit aan de binnenkant van de darm. Bij colitis ulcerosa is de dikke darm aaneengesloten ontstoken. De zweren ontstaan alleen bij een ernstige opvlamming van de ziekte.

Het is onbekend wat de oorzaak is van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Er is wel veel onderzoek naar gedaan. Zowel erfelijkheid als factoren in de omgeving kunnen van invloed zijn op het ontstaan van deze ziektes.

Het volgen van een gezonde leefstijl is belangrijk, zowel om het ontstaan van IBD tegen te gaan, als ook om zo weinig mogelijk last te hebben van de gevolgen daarvan. Telebegeleiding kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.