Nederlandse Zorgautoriteit stimuleert vergoeding eCoaches van Sananet

02-10-2017

In de 'Wegwijzer bekostiging e-health' wijst de NZa zorgaanbieders en zorgverzekeraars op de mogelijkheid om de eCoaching van Sananet in de medisch specialistische zorg te vergoeden. De eCoaches worden door specialisten aan patiënten aangeboden als onderdeel van de medische behandeling. Dat betekent dat de kosten van deze zorg als onderdeel van de dbc-zorgproducten gedeclareerd kunnen worden.

Er kan steeds meer met e-health in de zorg. De NZa wil dat de zorg door e-health beter en betaalbaarder wordt. Ook binnen de huidige bekostiging kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars al afspraken maken over e-health. Jan Ramaekers, CEO van Sananet: 'e-Health is gewone zorg aan het worden. Onze eCoaches geven op het juiste moment de juiste zorg en aandacht. Ze zijn de buddy van patiënten en de collega van de artsen".

MijnIBDcoach
In de nieuwe Wegwijzer wordt op pagina 15 een voorbeeld gegeven van het gebruik van een zelfmanagementplatform bij de behandeling van patiënten met chronische darmziekten. Het voorbeeld gaat over de e-health toepassing MijnIBDcoach diewerd ontwikkeld door nauwe samenwerking van artsen, IBD-verpleegkundigen, de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), Sananet en Ferring B.V.

Minder polibezoeken
MijnIBDcoach zorgt voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn. Dit is gebleken uit onderzoek bij bijna duizend patiënten in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het Maastricht UMC+.

The Lancet
De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. "Dit bewijst de meerwaarde en potentie van e-health toepassingen voor het efficiënter inrichten van de zorg", aldus maag,- darm-, leverarts Marieke Pierik. Andere eCoaches van Sananet zoals voor hartfalen, de longziekte COPD en de ziekte van Parkinson leveren vergelijkbare resultaten.