Slimme algoritmes kunnen virtuele verpleegkundige Molly upgraden tot cardioloog

Zorgavator Molly van Sananet gaat in onderzoek verband zelfstandig medicatie voorschrijven en behandeladvies geven aan patiënten met hartfalen. Zij is nu nog ‘verpleegkundige’, maar wordt met hulp van algoritmes klaargestoomd tot cardioloog. Molly zal patiënten als digitale achterwacht in de gaten houden. Situaties die te complex zijn en bij de intake zullen deze patienten nog een ‘echte’ cardioloog zien. Dat meldt Zorgvisie in een nieuwsbericht.

Internationaal consortium
Cardioloog Hans-Peter Brunner-La Rocca van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ is projectleider van een internationaal consortium dat 4,5 miljoen euro aan Europese subsidies kan besteden om Molly uiterlijk over drie jaar om te vormen tot een zelfstandig functionerende virtuele arts.

Gamedesigners en universiteiten
Voor dit project werkt MUMC+ samen met de academische ziekenhuizen van Aken, Belfast en Dublin. Ook ict-ontwikkelaars, gamedesigners, en organisaties voor hartfalenpatiënten uit binnen- en buitenland werken hieraan mee.

Hoe werkt Molly
Molly stimuleert patiënten om via een tablet of smartphone dagelijks gewicht en bloeddruk te controleren en de data door te sturen naar het ziekenhuis. Via een spraakmodule geeft Molly ook adviezen. Eerder heeft NOS hier aandacht aan gewijd in een NOS nieuwsuitzending.

Sanacoach Hartfalen 
Om de patiënt te leren omgaan met hartfalen, gebruikt het ziekenhuis voor Molly een kennismodule van de Sanacoach Hartfalen. De hartfalen-verpleegkundige in het ziekenhuis kijkt mee en reageert op actuele symptomen en klachten om verergering te voorkomen.

Weegschaal en bluetooth
‘Het aantal ziekenhuisbezoeken is verminderd. En patiënten voelen zich door de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie op hun gemak’, concludeert Brunner-La Rocca. In de pilotfase worden ook technische kinderziektes verholpen: ‘We hebben de verbinding tussen bluetooth en de weegschaal verbeterd. De weegschaal is belangrijk. Als de patiënt vaststelt dat zijn gewicht toeneemt, houdt hij vocht vast en moet hij plaspillen nemen.’

Voorkomen van interventies
‘Alles draait nu om de ontwikkeling van slimme algoritmen. Deze moeten artsen kunnen vertellen wanneer ze wel en juist niet iets moeten doen. We willen interventies voorkomen die onnodig blijken te zijn, maar waar patiënten wel onrustig van worden.’, aldus cardioloog Brunner – La Rocca.

Efficiënt maken van de gezondheidszorg
Brunner-La Rocca verwacht niet dat een dokterende en zelflerende Molly het werk van de cardioloog naar de achtergrond doet verdwijnen. ‘Onze poli heeft tussen de 1000 en 1500 patiënten met hartfalen. Omgerekend is dat 5000 tot 6000 consulten per jaar. We zien bovendien steeds meer mensen met chronische ziekten. Ik verwacht dat in 2019 Molly ruim 500 patiënten heeft overgenomen. In 2021 is Molly dusdanig getraind dat ze ook de effecten van medicatie bij verschillende aandoeningen kan onderscheiden. Dat is belangrijk omdat je geen goede medische beslissingen kunt nemen als je de patiënt niet in zijn geheel in ogenschouw neemt. Uiteindelijk gaat het erom de gezondheidszorg als geheel efficiënter te maken.’

Meer zelfzorg de oplossing
De cardioloog is overtuigd dat meer zelfzorg door digitalisering de enige fundamentele oplossing is om alle nieuwe patiënten in de toekomst goed te kunnen helpen. De kwaliteit van zorg en de betaalbaarheid ervan kan door innovaties als Molly sterk verbeterd worden.