MijnIBDcoach wint Wetenschaps- en Innovatieprijs FMS 2019
In een spannende finale is MijnIBDcoach uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). “We zijn ontzettend blij! Deze bijzondere onderscheiding is een erkenning voor het harde werk van ons hele onderzoeksteam”, reageert arts-onderzoeker Marin de Jong.
Het onderzoeksteam van maag- darm- leverartsen wint een 3D-geprinte bokaal en een geldbedrag, te besteden aan nieuwe vak gerelateerde activiteiten. Daarmee laat MijnIBDcoach, in laatste instantie 2 andere nominaties van de 24 inzendingen achter zich. De eHealth applicatie is door MDL-specialisten van MUMC+ Maastricht, LUMC Leiden, Zuyderland MC Sittard-Geleen, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, de stichting MijnIBDcoach en patiëntenvereniging CCUVN ontwikkeld in samenwerking met eHealth-specialist Sananet.
De onderzoekers hebben aangetoond aan dat telemonitoring van patiënten met chronische darmaandoeningen als de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa leidt tot betere zorguitkomsten en aanzienlijk lagere zorgkosten. De Jong, arts-onderzoeker bij MUMC+: “MijnIBDcoach wordt al door 17 ziekenhuizen in Nederland gebruikt. Het is fantastisch om een succesvolle innovatie te mogen ontwikkelen die zo enthousiast wordt ontvangen door patiënten en zorgverleners.”
Impact indrukwekkend
Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Raad Wetenschap en Innovatie en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), reikte de prijs uit: “De studie laat grote impact zien van het inzetten van MijnIBDcoach, wetenschappelijk, maatschappelijk en op de individuele patiënt. Deze relatief eenvoudige telemedicine tool maakt het mogelijk om de ziekteactiviteit bij patiënten met een chronische darmaandoening beter te monitoren.” Veelbelovend was ook de meerwaarde van de app voor de multidisciplinaire samenwerking in de zorg. “Maar wat voor de jury de doorslag gaf, is de bewezen impact van MijnIBDcoach op de zorg, de mogelijkheid om de tool ook toe te passen op andere grote doelgroepen zoals reuma- of hartpatiënten, en de opening die deze digitale toepassing geeft naar eHealth in de anderhalvelijnszorg,” benadrukte van Benthem.
Significante onderzoeksresultaten
De studie laat zien dat MijnIBDcoach zorgt voor betere – online – monitoring van de ziekteactiviteit bij patiënten met chronische darmaandoening als de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Het inzetten van deze tool leidt tot 50% minder ziekenhuisopnames, 36% minder polikliniekbezoeken en betere therapietrouw. Daarbij komt een besparing van 550 euro per patiënt per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse kostenbesparing van 44 miljoen. Het platform biedt tevens de mogelijkheid om data te verzamelen voor onderzoek en registratie van uitkomstmaten voor value based healthcare.
Veel inzendingen
De keuze voor MijnIBDcoach was het resultaat van een enerverend selectieproces. Niet minder dan 24 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten hebben een onderzoek vanuit hun specialisme voorgedragen. Een deskundige jury selecteerde uit deze voordrachten nog 2 nominaties:
- CAMELYON16 – challenge van de pathologen. Een onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het opsporen van metastasen bij borstkankerpatiënten.
- AMACING – studie van de radiologen, internisten en cardiologen. Een onderzoek naar het effect van toevoegen van vocht bij contrastmiddelen.
Wetenschaps- en Innovatieprijs FMS
De FMS heeft de Wetenschaps- en Innovatieprijs in het leven geroepen om innovatief onderzoek te stimuleren en elke 2 jaar een podium te geven. Door deze aanpak gericht op de vernieuwing van diagnostiek, behandeling en organisatie van zorg, kunnen de specialisten medische behandelingen blijven verbeteren. Dit onderzoeksbeleid past bij de ambitie van medisch specialisten de beste zorg ter wereld te leveren aan hun patiënten.
Bronnen:
www.demedischspecialist.nl/mijnibdcoach-studie-maag-darm-en-levergeneeskunde