Leven met COPD tijdens een Covid pandemie

“Ik was niet eenzaam, maar voelde mij wel altijd alleen met mijn ziekte”

Een uitspraak van mevrouw Bot uit Amsterdam; één van de ruim duizend patiënten die momenteel gebruik maakt van de SanaCoach COPD, die we samen met het OLVG hebben ontwikkeld. Zij verwoordt perfect wat de SanaCoach COPD voor haar persoonlijk betekent. Voor de zorgverlener is het zorg op afstand maar voor haar als patiënt is de zorg heel dichtbij.

Wereld COPD Dag

Vandaag is het weer Wereld COPD Dag. Tijdens deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de impact van deze ziekte. COPD staat voor Chronic Obstructive Lung Disease. Mensen met COPD ademen moeilijker en hebben minder zuurstof omdat de longen beschadigd zijn. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

De aandoening wordt voornamelijk door roken veroorzaakt, maar ook chemische stoffen, luchtvervuiling of erfelijke factoren kunnen ervoor zorgen dat iemand COPD krijgt.

Nederland telt zo’n 600.000 mensen met COPD en de verwachting is dat er in 2040 ruim 800.000 mensen zijn met deze chronische ziekte. COPD komt hiermee op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak is.

Dit zijn verontrustende cijfers en daarom is het van belang dat deze patiënten zo goed mogelijk worden geholpen bij het leven met COPD. Het leren omgaan met de ziekte en daarin goed begeleid worden leidt tot een enorme verbetering van kwaliteit van leven voor deze groep patiënten.

Covid en COPD

De huidige Covid pandemie maakt het voor deze patiënten nog moeilijker. De angst voor COPD patiënten om naar het ziekenhuis te gaan is door Covid enorm toegenomen. Ze zijn een zeer kwetsbare groep en blijven daarom nu het liefst thuis. Voor deze groep zijn eHealth toepassingen zoals de Sanacoach COPD uitermate geschikt om de gezondheidssituatie op afstand in de gaten te houden.

De Sanacoach COPD is een intelligente applicatie voor COPD-patiënten waarop zij aan de hand van persoonlijke vragenlijsten kunnen aangeven hoe het met hen gaat. Is er iets aan de hand, dan kan de zorgverlener gelijk contact met de patiënt opnemen en bijvoorbeeld een kuurtje voorschrijven. Dit leidt nu al tot minder ziekenhuisopnames en minder SEH bezoeken. Ook kunnen patiënten via deze SanaCoach een mailtje sturen naar hun behandelaar. Zo blijft er geen vraag onbeantwoord en wordt de patiënt tijdig geholpen of gerustgesteld. Deze SanaCoach wordt inmiddels al gebruikt door 11 ziekenhuizen in Nederland

Oproep voor zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Laat dit een oproep zijn op deze Wereld COPD Dag voor alle zorgverzekeraars en ziekenhuizen om ook eHealth toepassingen onderdeel te maken van gewone zorg. Vooral in deze Covid periode wil je deze groep patiënten het liefst niet naar de poli laten komen. We kunnen dit samen realiseren, dus laten we dit nu ook doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *