DE SANACOACH COPD COMMUNITY: VOOR EN DOOR ZORGVERLENERS 

COPD wordt in Nederland beschouwd als de zesde meest dodelijke aandoening na o.a. Hartfalen en Dementie. Bij een chronische ziekte als COPD is genezing niet meer mogelijk en is het daarom belangrijk symptomen te managen, exacerbaties zoveel mogelijk te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren voor patiënten. De SanaCoach COPD ondersteunt zowel de zorgverlener als de patiënt bij de behandeling van COPD door vroegtijdig dreigende verslechteringen te signaleren, het zelfmanagement van de patiënt te vergroten en de communicatie tussen zorgverlener en patiënt te verbeteren. 

De SanaCoach COPD wordt in steeds meer plaatsen in Nederland ingezet en daarmee stijgt de kennis en ervaring met betrekking tot deze eCoach binnen het zorgproces. De laatste tijd signaleerde wij een stijgende behoefte om deze kennis en ervaring te kunnen delen met andere gebruikers en daarom hebben wij een actieve rol aangenomen in het ondersteunen van dit proces door de oprichting van de SanaCoach COPD community. Binnen deze community krijgen huidige en toekomstige gebruikers de kans om kennis en ervaringen met elkaar te delen en mee te denken over de doorontwikkeling van de SanaCoach COPD. Tevens zullen deelnemers als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen en kan samen nagedacht worden over hoe uitdagingen kunnen worden getackeld. 

De succesvolle Kick-Off meeting van de community vond 21 april j.l. plaats. Tijdens deze eerste meeting is de community geïntroduceerd en zijn ervaringen van gebruikers gedeeld. Marlise de Roos heeft namens het OLVG studieresultaten over het gebruik van de SanaCoach COPD met de aanwezigen gedeeld. Deze studieresultaten toonden aan dat bij patiënten die de coach gebruiken, ernstige exacerbaties en ziekenhuisopnames afnamen. Ook zouden patiënten uit de studiegroep de SanaCoach aanraden en zorgt de coach ervoor dat zij  zich veiliger voelen. Longverpleegkundige Nicolle Verstegen uit het Laurentius Ziekenhuis heeft vervolgens haar eerste ervaringen gedeeld met het gebruik van het digitale Longaanval Plan. De medicatie die in het plan wordt ingevoerd wordt samen met de longarts voor de patiënt gepersonaliseerd en neemt bij de patiënt een stuk onzekerheid weg, gaf zij aan. Voor veel mensen is het namelijk moeilijk te bepalen welke medicatie wanneer mag worden ingenomen en daarbij ondersteunt het Digitale Longaanval Plan. De Kick-Off meeting is afgesloten met een korte sneakpreview waarbij de eerste beelden van onze nieuwe zorgavatar zijn getoond, evenals het managementdashboard op patiëntniveau dat nu in ontwikkeling is.  

Wilt u ook graag deelnemen aan de SanaCoach COPD community? Houdt dan uw mailbox in de gaten, want de tweede community bijeenkomst zal begin juni alweer worden georganiseerd. Voor meer informatie over de community kunt u ook contact opnemen met ons via info@sananet.nl of via 046-458 80 01.