“MijnIBDcoach heeft mijn leven als patiënt veranderd”
De wereld op zijn kop
In 1982 kreeg Ger van Gisteren de diagnose chronische darmziekte oftewel Inflammatory Bowel Disease (IBD). Vanaf dat moment stond Ger´s wereld op zijn kop en brak een onzekere tijd aan waarin hij vaak naar het ziekenhuis moest. Hij werd in totaal vijf keer opgenomen en bezocht maandelijks het ziekenhuis toen hij veel last had van chronische ontstekingen aan zijn dikke darm, ook wel opvlammingen genoemd. Tussendoor belde hij regelmatig met zorgverleners van het ziekenhuis voor een luisterend oor en voor vragen, maar ze hadden niet altijd tijd. “Dan moet je maar wachten totdat iemand reageert.”, aldus Ger.

MijnIBDcoach verandert Ger’s leven als patiënt
In 2014 besloot het ziekenhuis om van start te gaan met digitale zorg. Ger was een van de eerste patiënten die gebruik ging maken van het digitale programma “mijnIBDcoach”. Dat heeft zijn leven als patiënt veranderd. “De coach is een hulpmiddel voor communicatie met het ziekenhuis. Alles gaat sneller en effectiever. In het programma staan mijn medische gegevens en het verloop van mijn ziekte. Ik kan a la minuut de MDL-verpleegkundige of arts een vraag stellen. De verpleegkundige kijkt ernaar en ik krijg per ommegaande een reactie hoe ik verder moet handelen, veelal na samenspraak met de arts. Dat vermindert alleen maar de wachttijd. Daarmee is de bereikbaarheid van het ziekenhuis verbeterd.”, vertelt Ger.
Kwaliteit van leven gaat omhoog
Ger kan op ieder moment van de dag in de coach aangeven hoe het met hem gaat. Hierdoor komt er meer controle op het effect van zijn behandeling en worden eventuele klachten vroegtijdig gesignaleerd door zijn arts en verpleegkundige. Dat zorgt ervoor dat Ger niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeft, alleen als het écht nodig is. Hierdoor kan hij een hoop dingen buiten het ziekenhuis houden. “Stel ik voel me ziek of ben op vakantie mijn medicijnen vergeten, dan kan ik gewoon even appen en dan geeft het ziekenhuis aan wat er moet gebeuren of waar ik terecht kan voor mijn medicijnen.”, aldus Ger. Dankzij het programma is zijn kwaliteit van leven een stuk verbeterd.
Beter voorbereid naar het spreekuur
Momenteel krijgt Ger om de zeven weken een infuus in het ziekenhuis en gaat hij één keer per kwartaal naar het ziekenhuis voor het spreekuur en bloedonderzoek. Middels de coach kunnen zowel Ger als de arts zich beter voorbereiden op het spreekuur. Ger geeft tijdens het invullen van een sessie aan hoe zijn gezondheidssituatie op dat moment is en welke onderwerpen hij tijdens het spreekuur wil bespreken. “Dan kan de arts hiermee rekening houden voordat ik op spreekuur kom. Dat vind ik een hele goede zaak.”, vertelt Ger.

Toekomstmuziek
“Maar dat wilt niet zeggen dat de coach af is.”, vertelt Ger. Hij heeft genoeg ideeën voor de verdere ontwikkeling van de coach. Zo zou hij in de toekomst graag willen zien dat patiënten met meerdere ziektes in één app kunnen aangeven hoe het met hun algehele gezondheid gaat. Zelf is Ger hartpatiënt, heeft hij COPD én een chronische darmziekte. Het zou voor hem makkelijk zijn om via één app met het ziekenhuis te communiceren. “Als ik naar de MDL-arts ga en ik ben pas bij de longarts geweest en hij heeft nieuwe medicijnen voorgeschreven, dan kun je ervan op aan dat de MDL-arts niet weet wat de longarts heeft voorgeschreven. Het is heel belangrijk om dat goed te integreren. ”, aldus Ger.
Aanrader
Ger raadt mijnIBDcoach aan alle IBD-patiënten aan. Hij is daarin zeer bedreven. Als vrijwilliger bij patiëntenorganisatie “Crohn & Colitis NL” organiseert hij samen met andere vrijwilligers verschillende bijeenkomsten, waaronder themabijeenkomsten, gesprekken met lotgenoten en teamvergaderingen, waarin hij regelmatig uitleg geeft over mijnIBDcoach en patiënten op weg helpt met de coach. “Sommige patiënten hebben nog nooit van de coach gehoord. Ze gaan na mijn uitleg meteen vragen aan hun arts of ze daar ook gebruik van kunnen maken.”, aldus Ger. Op deze manier hoopt hij niet alleen zichzelf maar ook anderen te kunnen helpen bij het omgaan met hun ziektebeeld.
Bent u naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar mijnIBDcoach? Neem dan contact met onze helpdesk op via 046-4588001 of helpdesk@sananet.nl. Wij vertellen u graag meer.