Willem van der Meulen kwam een aantal jaar geleden in aanraking met de e-coaches van Sananet door nota bene zijn eigen vrouw. Zij is MDL-arts in Leiden en heeft mijnIBDcoach mede ontwikkeld. “Door mijn vrouw wist ik dat de e-coaches bestonden en merkte ik dat het fijn zou zijn als ik meer voor patiënten kon betekenen dan ze alleen maar te bellen of ze hier op de poli te zien.” De behoefte om de SanaCoach Parkinson te integreren bestond dus al langer, maar er was toentertijd geen financiering om dit programma te bekostigen. Gelukkig kwamen transitiegelden ter beschikking en kon de SanaCoach Parkinson geïmplementeerd worden binnen het RKZ. Samen met twee andere neurologen en een verpleegkundige werkt Willem met de SanaCoach Parkinson.

Wat Willem enthousiast maakt, is met name het idee dat patiënten gewoonweg vanuit thuis op de bank kunnen aangeven hoe het met hen gaat. Ook voor de zorgverleners is het prettig dat ze de gezondheidstoestand van de patiënt kunnen beoordelen op een moment dat het hen uitkomt. Op die manier kunnen de gesprekken tussen de zorgverlener en de patiënt efficiënter worden ingericht en kan de arts beter inspelen op problematieken die er op dat moment toe doen. Dat zorgt ervoor dat de zorgverlener meer tijd kan besteden aan patiënten die het op dat moment echt nodig hebben. Het doel van de SanaCoach Parkinson is dan ook tweeledig, geeft Van der Meulen aan. “Aan de ene kant om ervoor te zorgen dat de tijdsbelasting voor een grote groep patiënten met Parkinson zo min mogelijk is en aan de andere kant om de kwaliteit van zorg te verbeteren. ”

Bij de opstart van het implementatietraject had Van der Meulen verwacht dat er veel tijd ging zitten in het includeren van patiënten, maar dat viel hem reuze mee. Tijdens polibezoeken of telefoongesprekken vroeg hij aan patiënten of ze deel wilden nemen aan het programma. Informatie werd per e-mail opgestuurd en de grootste groep patiënten meldden zich meteen aan. Af en toe was er hulp nodig maar ook dat verliep vrij vlot. Over het algemeen zijn de patiënten geïnteresseerd en positief over de SanaCoach Parkinson, aldus Willem van der Meulen. Een klein deel is zelfs “overgeïnteresseerd” en willen het liefst in detail weten hoe het programma gebouwd is.

Het geheim achter deze succesvolle implementatie van de SanaCoach Parkinson is volgens Van der Meulen dat er geen restricties zijn op het aantal patiënten dat wordt ingeschreven. “We vragen het gewoon aan iedereen. Hoe meer, hoe beter”. Het voordeel van de SanaCoach is dat patiënten die twijfelen binnenboord gehouden kunnen worden door bepaalde functionaliteiten uit te zetten. Zo hoeft een patiënt niet om de drie maanden een sessie in te vullen, maar kan dit ook slechts één keer per jaar.

De verwachting is dat Van der Meulen op lange termijn minder patiënten op polibezoek krijgt door het gebruik van de SanaCoach Parkinson. Zo had hij vóór het gebruik van de SanaCoach Parkinson iedere drie maanden een patiënt op bezoek. Vandaag de dag komt een patiënt iedere 6 maanden op bezoek en maakt de patiënt tussentijds gebruik van de SanaCoach Parkinson. “Omdat we nog niet zo lang werken met de SanaCoach Parkinson is het natuurlijk wel nog even afwachten hoe vaak mensen tussendoor aan de bel gaan trekken of ons gaan missen bij wijze van spreken. Gelukkig zijn we een kleine poli en kunnen we heel makkelijk zelf bijsturen.” Nu, na drie maanden, verschijnen de rode bolletjes van de eerste periodieke gezondheidschecks in de interventielijst van de SananetOnline Monitor en kunnen Willem en zijn collega’s hierop acteren. “Nu gaan we er eigenlijk pas lol van hebben. Ik verwacht wel dat we daar wat tijd mee gaan winnen.” In het begin was het even zoeken, maar langzamerhand kennen Willem en zijn collega’s de SanaCoach Parkinson al goed en hebben ze een modus gevonden om een goede workflow te hanteren.

Van der Meulen ervaart de samenwerking met Sananet heel goed. “Ik vond het eigenlijk een hele luxe dat we bij de implementatie de gehele begeleiding erbij kregen. Nu stapte je eigenlijk voor je gevoel in een rijdende trein en dat vond ik heel prettig. ” Ook brengt Sananet zorgverleners van verschillende ziekenhuizen met elkaar in contact om ervaringen over de e-coaches te delen. “Dan kan ik horen hoe zij het doen en misschien is die werkwijze nog veel beter dan ik ooit bedacht had dus het is ook leuk als je nog wat van elkaar leert.”

Hoe eHealth een rol kan spelen in de toekomst van de Parkinsonzorg? Daar heeft Willem van der Meulen wel een antwoord op. Zo hoopt hij dat patiënten thuis metingen kunnen uitvoeren die met behulp van een smartwatch gekoppeld kunnen worden aan de SanaCoach, dat er een goede terugkoppeling over medicatiegebruik plaatsvindt en dat de eerste lijn (bv. fysio- en ergotherapeuten) ook gebruik kan gaan maken van de SanaCoach Parkinson. “In dat laatste zit een enorme breuk qua privacy problematiek, maar het mooiste zou natuurlijk zijn dat ik niet de enige ben die al die informatie heeft. We hebben een schat aan informatie van die vragenlijsten maar de fysiotherapeut weet van niets. Dat is natuurlijk zonde. Het zou natuurlijk prachtig zijn als zij toegang hebben tot de SanaCoach.”

Wilt u meer informatie over de SanaCoach Parkinson, klik dan hier of neem contact met ons op.