technologie binnen sananet; eigen fhir server en medmij certificaat

Op technisch vlak zijn er de laatste tijd veel ontwikkelingen geweest binnen Sananet. Zo heeft Sananet sinds april een eigen FHIR server en hebben we hier een MedMij kwalificatie voor gekregen.

FHIR server 

Om te beginnen bij het begin is het van belang om te weten dat HL7 een organisatie is die zich inzet voor wereldwijde veilige informatie-uitwisseling binnen de zorg. Dit doet HL7 door middel van het ontwikkelen van zogenaamde standaarden frameworks. Een standaarden framework is een set regels of instrumenten die als basis dienen voor bijvoorbeeld software of onderzoeken. Door het standaarden framework te volgen, stelt iedereen zijn/haar software of onderzoek op de zelfde manier op. Het nieuwste standaarden framework van HL7 wordt FHIR (spreek uit als ‘fire’) genoemd. FHIR is een afkorting en staat voor Fast Healthcare Interoperability ResourcesSinds april 2022 heeft Sananet haar eigen FHIR server gelanceerd. 

FHIR is dus speciaal ontwikkeld om digitaal gegevens uit te wisselen binnen, tussen en met zorginstellingen. FHIR leent zich voor alle vormen van communicatie in de zorg, maar door het laagdrempelige gebruik van bestaande web technologieën liggen er met name kansen op het gebied van mobiele apps en andere internettoepassingen. 

FHIR Resources en PDF/a 

FHIR-gebaseerde oplossingen worden opgebouwd rondom een set implementeerbare bouwstenen genaamd ‘resources’. Op dit moment biedt Sananet via de FHIR server de FHIR resources genaamd “Document Reference” en “Binary” aan. Deze FHIR resources zijn beschreven onder een PDF/a (Portable Document Format Archivable). Hierdoor worden de elektronische documenten altijd hetzelfde weergegeven ongeacht de systemen die gebruikt worden voor de productie, opslag en reproductie van het document. Verschillende ziekenhuizen gebruiken verschillende systemen. De informatie van bijvoorbeeld medische dossiers die via de FHIR server geopend wordt, ziet er door het PDF/a format dus onder alle omstandigheden in alle zorginstellingen hetzelfde uit in o.a. lettertype, kleur en afbeeldingen.  

MedMij certificaat 

De FHIR resources zijn bovendien met het MedMij label gekwalificeerd. MedMij is een organisatie wat regels heeft gemaakt voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van medische gegevens. Alle organisaties die aantoonbaar aan deze hoge eisen en regels voldoen, krijgen het MedMij label. Sananet kan vanaf nu haar FHIR server verder uitbouwen met andere bouwstenen/FHIR resources, waardoor patiënt gerelateerde informatie vastgesteld kan worden. Deze informatie kunnen derden (ziekenhuizen of patiënten) vervolgens ophalen op de Sananet FHIR server. Het Zuyderland ziekenhuis gaat hier nu als eerste gebruik van maken. 

Lang verhaal kort 

Kay van der Mierden, operations manager bij Sananet, vat de nieuwste ontwikkelingen mooi samen: “Met onze Sananet Date Space zetten we nog sterker in op interoperabiliteit. Door middel van FHIR – de nieuwste standaard voor gegevensuitwisseling in de zorg- en het verkregen MedMij stempel kunnen we op gestandaardiseerde wijze veilig en betrouwbaar gezondheidsgegevens uitwisselen tussen onze SanaCoaches en andere zorgsystemen. De patiënt komt daarmee nog centraler te staan.” 

Wilt u graag meer weten over de FHIR server of het MedMij certificaat? Neem dan contact met ons op via info@sananet.nl of bel naar 046-4588001. Wij vertellen u graag meer.

Facebook
Twitter
LinkedIn