Implementatiemanager Anke Verhees aan het woord
Anke Verhees werkt anderhalf jaar bij Sananet als implementatiemanager. Ze begeleidt zorgverleners in ziekenhuizen bij het gebruik van onze digitale coaches. Wilt u meer lezen over het werk van Anke Verhees en wat zij voor zorgverleners kan betekenen?
Wat is Anke’s achtergrond?
Anke Verhees heeft een achtergrond in de zorg. Ze heeft twee jaar gewerkt als verpleegkundige op de MDL- en longafdeling in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven. Daar werd haar interesse in preventie en gezond gedrag aangewakkerd. “Ik merkte dat heel veel patiënten die naar het ziekenhuis kwamen eigenlijk heel weinig weten over hun ziekte en hoe ze daarmee om moeten gaan. Ook wil ik graag voorkomen dat ze drie maanden later in het ziekenhuis opgenomen moeten worden.“ Ze ging op zoek naar een opleiding waarbij ze het gezondheidsgedrag van patiënten en hun omgeving kon bevorderen op lange termijn. De masteropleiding “Health Education and Promotion” kwam op haar pad. Na haar afstudeerstage is Anke in het onderzoek blijven plakken. Binnen de Universiteit Maastricht heeft ze gewerkt aan verschillende promotietrajecten op het gebied van gezonde voeding en beweging, zoals de gezonde school. Daar heeft ze met plezier gewerkt, maar na 4 jaar was het tijd om de onderzoekswereld te verlaten en opnieuw de praktijk in te gaan om samen te werken met zorgverleners en patiënten.

Wat houdt implementatiemanager bij Sananet in?
Zodoende kwam Anke in 2020 bij Sananet terecht. Een bedrijf waarin ze kon werken in een oude vertrouwde omgeving met zorgverleners in ziekenhuizen en waar ze haar kennis over gedragsverandering kon toepassen. Het beste van beide werelden. Anke werkt als implementatiemanager bij Sananet. Als implementatiemanager heeft Anke vooral te maken met veranderingsprocessen en dat probeert ze in goede banen te leiden. “Je moet je voorstellen dat een afdeling die gaat starten met een van onze digitale coaches al 20 jaar op een bepaalde manier werkt en dat moeten ze opeens gaan veranderen. Werken met de coach moet uiteindelijk het nieuwe normaal worden. Dat zijn ze niet gewend en daar komt eigenlijk best wel veel bij kijken, zoals de vraag wat er in de praktijk allemaal nodig is om de coach te integreren in de dagelijkse routine van de verpleegkundigen zodat de coach onderdeel wordt van standaard ziekenhuiszorg. Uiteindelijk is het doel dat ze zelfstandig kunnen werken met onze digitale coaches en dat onze hulp niet meer nodig is. Dat is een lang traject en daar ligt vooral mijn focus.”, aldus Anke.
Wat komt er zoal kijken bij een implementatietraject?
Samen met de junior implementatiemanagers van Sananet begeleidt Anke zo ‘n 38 ziekenhuizen bij het gebruik van onze digitale coaches, waaronder mijnIBDcoach en de SanaCoaches COPD, Astma, Parkinson, CVA , Hartfalen, Prostaatkanker en rUWI. Maar wat komt er zoal kijken bij een implementatietraject? Volgens Anke lijkt het heel simpel, maar veel praktijkvragen worden over het hoofd gezien. “Aan ons dan ook de taak om deze te stellen, zoals: welke patiënten ga je uitnodigen voor de coach en hoe ga je ze informeren, wie informeert deze patiënten en wanneer, wat is de beste tactiek? Uiteindelijk moeten de patiënten ook ingeschreven worden. Wie gaat patiënten vragen om deel te nemen en wie schrijft ze in? Als patiënten eenmaal gebruik maken van onze digitale coaches en de sessies keurig invullen, moet een zorgverlener deze sessies ook monitoren op eventuele verslechteringen en klachten. Hoe monitor je dit en hoe ga je om met deze klachten? Dat zijn best wel specifieke vragen waar we aan moeten denken voordat we het werkproces met onze digitale coaches gaan inrichten.”
Wat maakt een implementatietraject tot een succes?
Een implementatietraject verloopt volgens Anke succesvol wanneer zorgverleners achter het gebruik van onze digitale coach staan. “Als niemand achter het gebruik van de coach staat, dan sta je al met 1-0 achter voordat je bent begonnen.”, aldus Anke. Het is dus belangrijk om draagvlak te creëren en het proces stap voor stap te veranderen. Anke geeft aan dat implementatiebegeleiding geen checklist is die je afwerkt. “Het is belangrijk dat je per afdeling blijft kijken waar de behoefte van zorgverleners ligt en waar je extra ondersteuning of aandacht moet geven. Dat is soms het motiveren van zorgverleners om het programma te gebruiken en soms hebben ze juist meer behoefte aan extra ondersteuning van onze helpdesk met het bellen van geregistreerde patiënten omdat ze in tijdnood zitten. Iedere afdeling is anders en dat betekent dat ook iedere begeleiding anders is. Het is ‘geen one size fits all’. Dat zou makkelijk zijn, maar ook saai voor ons. Dus dat is ook meteen de uitdaging.”.

Werken bij Sananet is “harstikke leuk”!
Het werken bij Sananet ervaart Anke als “harstikke leuk”. “Iedereen kent elkaar goed en kan bij elkaar aankloppen als ze vragen hebben of kennis willen uitwisselen.”, aldus Anke. Naast het begeleiden van zorgverleners bij het gebruik van onze digitale coaches, begeleidt Anke ook nieuwe implementatiemanagers bij Sananet tijdens hun inwerktraject. Ze vindt het mooi om te zien dat collega’s nieuwe vaardigheden leren en in hun functie groeien.
Maar het beste van alles vindt Anke het werken met verschillende afdelingen binnen de ziekenhuizen. “Iedere afdeling is weer anders, ook al doorlopen we dezelfde stappen van intake tot training. Toch is het nooit hetzelfde riedeltje en dat maakt het werk zo leuk. Vooral als een klant op het begin heel erg zoekende is en na een paar maanden de coach onder de knie heeft en het leuk vindt om de coach te gebruiken, ben ik heel trots op de zorgverleners. Ik weet dan ook dat ik hen goed heb begeleid.”, aldus Anke.
Wilt u meer weten wat Anke voor u als implementatiemanager kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 046-4588001 of via info@sananet.nl.