Arjan Hageman: 20 jaar in dienst

Waar het allemaal begon
Voordat Arjan Hageman aan de slag ging bij Sananet als Clinical expert eHealth, werkte hij 13 jaar als intensive care verpleegkundige in het ziekenhuis dat nu Zuyderland heet. Daarna ging hij voor een aantal uitzendbureaus werken. Een daarvan was Tempo-Team.

Dit uitzendbureau bood hem, in samenwerking met Sananet, een traineeship aan over eHealth. En na het traineeship kon hij direct aan de slag. “Ik vind IT heel interessant en verpleging is mijn passie, dus als ik dat kan combineren is dat ideaal. Dus dit leek me gewoon een hele mooie carrière move.”, aldus Arjan.

Een succesvolle maar stormachtige periode
Arjan heeft in die 20 jaar grote veranderingen binnen Sananet doorgemaakt. Van een consultancybedrijf tot de omschakeling naar telebegeleiding en thuismonitoring. Dat begon allemaal met de Health Buddy, het beroemde kastje met 4 knoppen en een scherm.

Sananet heeft dit systeem in 2004 overgenomen uit Amerika met als doel om thuisbegeleiding op te zetten in Nederland. In samenwerking met Maastricht UMC+ vertaalde Arjan de Amerikaanse programma’s voor gebruik in een Nederlandse omgeving.

Volgens Arjan was de switch naar thuismonitoring een goede zet, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Sananet moest bewijzen dat meer patiënten in minder tijd financieel opwoog tegen het verlies van eerste polikliniek bezoeken. “Specialisten zaten toen helemaal niet te wachten op telebegeleiding.”, aldus Arjan. Nu is dat gelukkig wel anders, en stromen de eerste vergoedingen voor eHealth binnen.

‘MijnIBDcoach is mijn kindje’
Een van de belangrijkste projecten van Arjan is het opzetten van mijnIBDcoach. Op verzoek van MDL-arts en hoogleraar Marieke Pierik van Maastricht UMC+ begon Arjan samen met haar het programma vorm te geven.

Arjan vertelt: “Het voelde voor mij als een project tussen zorgverlener en Sananet. We hebben samen gepuzzeld hoe we dit wilden bouwen, zodat het programma bij Maastricht UMC+ en haar patiënten past. Het was het uitdenken van wat er nodig was tot het formuleren van vragen aan patiënten. Dat vond ik leuk en dat vind ik nog steeds leuk. Samen met de zorgprofessional aan iets bouwen wat hen kan helpen bij de behandeling.”.

Tot op de dag van vandaag werkt Arjan aan mijnIBDcoach, want het project is én blijft belangrijk voor hem. “Ik beschouw het project over mijnIBDcoach nog steeds als mijn kindje.”, aldus Arjan.

Met één voet in de zorg
Arjan heeft door de jaren heen expertise opgebouwd in het schrijven van eCoaches met zijn dialogen en sessies. Maar als we hem vragen wat hij het meest waardevol vindt aan zijn tijd bij Sananet, dan zegt hij zonder twijfel “dat ik met één voet in de zorg sta”.

Arjan vindt het leuk om met zorgverleners samen te werken en de zorg voor patiënten te verbeteren. Zijn kracht ligt dan ook in het contact maken met zorgverleners en samen ideeën boven water te krijgen voor onze eCoaches. Discussies voeren om consensus en compromissen te bereiken is wat Arjan het liefst doet.  

Een voorbeeld hiervan is zijn betrokkenheid bij het PassionHF project in een groot internationaal consortium. “Wat ik leuk vind aan dat project is aan de ene kant het bijdragen aan het ontwikkelen van een ‘State of the art’ platform. Maar aan andere kant ook de diplomatie en politieke gevoeligheden die horen bij een internationaal project. Ik blijf zoeken naar mogelijkheden. Wat kan ik ermee en hoe krijg ik diverse partijen bij elkaar? Ik ben wat dat betreft een idealist en een compromiszoeker, maar zie daar ook de uitdaging in.”

Naar grote hoogte stuwen
Arjan heeft veel mensen bij Sananet zien komen en gaan maar is blij met zijn huidige team. Hij heeft geleerd dat hij graag de expert rol in zijn team aanneemt en niet graag in de leidinggevende stoel zit. Hij vindt het leuk om zijn team naar grote hoogte te stuwen en ziet zichzelf als een motor die het beste uit het team probeert te halen. Informeel leiderschap past bij zijn karaktereigenschappen en hij deelt graag zijn kennis en ervaring met anderen om onze producten beter te maken.

De wereld rondzeilen
Op de vraag wat de belangrijkste doelen zijn die Arjan nog graag zou willen bereiken in zijn carrière, grapt hij “zoveel geld hebben dat ik met een zeilboot de wereld rond kan zeilen”. Maar als we dan doorvragen komt hij met een ander antwoord.

“Als ik nog iets zou nastreven, dan is het mijn werk leuk en uitdagend houden. Ik hoop dat we innovatief kunnen en mogen blijven en dat we daarmee onze positie op de Nederlandse markt blijven houden. Hiervoor is het belangrijk dat we goed blijven luisteren naar de mensen die onze producten gebruiken en daarmee in gesprek blijven gaan om de problemen boven water te krijgen, zodat wij daarop kunnen aansluiten. 

Dat is geen ‘eenheidsworst’ maken. Dat is maatwerk. Creatief en uniek blijven om dingen te maken die ook echt gebruikt worden en die meerwaarde hebben. Zien dat het werkt. Ik denk dat we daar ook een stukje van onze waardering en ons werkplezier uit gaan halen. Maar dat kan alleen maar door heel goed te blijven luisteren. Dat zou wat mij betreft een opdracht aan ons allen zijn.”

Arjan, van harte gefeliciteerd met je 20-jarig jubileum en we hopen dat we nog lang van jou mogen genieten voordat je de wereld gaat rondzeilen.

Facebook
Twitter
LinkedIn