Het academisch MS centrum Zuyderland kijkt uit naar de SanaCoach MS 2.0

Oliver Gerlach werkt inmiddels 10 jaar als neuroloog in het Zuyderland Medisch Centrum. Hij is gespecialiseerd in de MS-zorg en houdt zich de laatste jaren ook bezig met onderzoek binnen de MS-zorg. Hij is een groot voorstander van eHealth en dat is de reden dat hij samen met Sananet de SanaCoach MS in 2015 heeft ontwikkeld en dit jaar van start gaat met de ontwikkeling van de 2.0 versie.

Dr. Gerlach vertelt hierover meer tijdens het webinar “eHealth Belicht: Digitale zorg bij Parkinson, CVA en MS” dat zal plaatsvinden op donderdagavond 19 mei. In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier op. Benieuwd naar het webinar en hoe u zich kunt aanmelden? Klik dan hier.

Hoe is de SanaCoach MS tot stand gekomen?  

Zeven jaar geleden is het academisch MS centrum Zuyderland op zoek gegaan naar een eHealth applicatie om de MS-zorg te kunnen verbeteren. Er zijn diverse applicaties van farmaceuten vergeleken, maar deze waren veelal gericht op één medicament. Dat sprak onvoldoende aan. Men wilde een onafhankelijke applicatie, die meer gericht is op het vergroten van zelfregie van de MS-patiënt. Daarom is het MS centrum samen met Sananet zeven jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de SanaCoach MS.  

Wat is de SanaCoach MS?  

De SanaCoach MS is een online programma waarop patiënten op ieder moment van de dag kunnen aangeven hoe het met hen gaat, meer te weten kunnen komen over MS en vragen kunnen stellen over hun ziekte en/of behandeling. Op deze manier kunnen de zorgverleners klachten en eventuele bijwerkingen van de behandeling sneller signaleren, de behandeling bijstellen en dit communiceren met hun patiënten. Hiermee kunnen zorgverleners makkelijker de juiste zorg op het juiste moment leveren. 

Hoe wordt de SanaCoach MS ervaren?  

Dr. Gerlach ervaart het als een groot voordeel dat patiënten niet altijd meer hoeven te bellen naar het ziekenhuis. Hij vertelt: “We hebben een dagelijkse telefoondienst, maar de wachttijden voor dat patiënten iemand aan de lijn krijgen zijn vaak erg groot. Patiënten kunnen via de SanaCoach MS makkelijk hun vragen stellen, waarna de verpleegkundige contact kan opnemen met de patiënt als het nodig is. Wat we voorheen zagen was dat er vaak gebeld werd naar de telefoondienst voor de lab-uitslagen en dan kwamen er ook veel extra vragen. Dat zorgde ervoor dat de telefoondienst overbelast raakte. Er zit maar één MS-verpleegkundige gelijktijdig achter de telefoon en dan moet een andere patiënt vrij lang in de wachtrij staan, dus daar willen we vanaf. Dat is patiëntonvriendelijk en daarom biedt de SanaCoach MS een goede uitkomst. De patiënt verstuurt een bericht dat hij/zij bloed heeft geprikt en laat weten wat de uitslag is. Dat scheelt werk.” Volgens dr. Gerlach waarderen de patiënten de berichtenfunctie ook. Deze functie van de SanaCoach MS wordt dan ook veelal gebruikt onder zijn patiënten.  

“Een ander voordeel van de SanaCoach MS is dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen voor labonderzoek. Ze kunnen dit in hun eigen regio doen, omdat ze ook de lab-uitslagen via het systeem kunnen uploaden.”, aldus dr. Gerlach.  

Wat zijn de verwachtingen van de SanaCoach MS 2.0? 

Het doel van de SanaCoach MS 2.0 is het verder verhogen van de zelfregie van de patiënt, zodat de ziekenhuiszorg zo veel mogelijk naar de thuissituatie kan verschuiven. Dat is volgens dr. Gerlach een voordeel voor zowel de patiënt als de zorgverlener: “De patiënt hoeft minder vaak naar het ziekenhuis te komen en de werkdruk voor zorgverleners wordt mogelijk lager.” 

Hoe dr. Gerlach dat wil bereiken? Door de kennismodules in de SanaCoach MS 2.0 meer te richten op de patiënt en de coach volledig te integreren in het zorgpad. Een uitdagende kwestie, omdat de klachten per MS-patiënt verschillen en de medicatieschema’s complex zijn. Samen met zijn behandelteam heeft hij daarom de zorgpaden per medicijn uitgewerkt. De patiënt bepaalt samen met de SanaCoach of hij/zij naar het ziekenhuis moet komen. “Komt uit de vragen dat het goed gaat, dan hoeft er geen afspraak in het ziekenhuis ingepland te worden. Gaat het minder goed, dan wel. Op deze manier hoeft niet ieder bezoek in het ziekenhuis plaats te vinden, maar vindt een deel van die contactmomenten plaats via de coach.”, aldus dr. Gerlach. 

Mocht uit de vragen van de SanaCoach MS 2.0 blijken dat het minder goed gaat met de patiënt, dan wordt een afspraak in het ziekenhuis gepland. De bedoeling is dat het inplannen van afspraken wordt geïntegreerd in de nieuwe versie van de SanaCoach MS. Dit gaat er in de toekomst voor zorgen dat zowel de patiënt als de zorgverlener de consulten beter kunnen voorbereiden. “Dan zullen we het overgrote deel van de MS patiënten inschrijven voor de coach en gaan we waarschijnlijk pas echte tijdswinst realiseren vanuit onze kant.”, aldus dr. Gerlach. Hij kijkt dan ook uit naar de komst van de SanaCoach MS 2.0. 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of bent u geinteresseerd in een van onze coaches? Neem dan contact op met ons via 046-458 80 01 of via info@sananet.nl 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn