Patiënten aantallen in MijnIBDcoach verhogen? IJsselland licht een tipje van de sluier op.
Sinds 1 juli 2019 gebruikt het maag-, darm- en levercentrum (MDL) van het IJsselland ziekenhuis MijnIBDcoach. De coach is inmiddels niet meer weg te denken uit het ziekenhuis. Dat is de reden dat MDL-verpleegkundigen Marieke Zwijnenbrug en Marina Motje vol enthousiasme zijn gestart met het opschalingstraject. Ze bedenken creatieve manieren om de patiënten aantallen in de coach te verhogen. Zo hebben ze recent een vlog gemaakt over het gebruik van MijnIBDcoach en gedeeld onder hun patiënten. Dertig patiënten hebben zich binnen een mum van tijd ingeschreven. Een prestatie waar ze trots op kunnen zijn!
Voordelen van MijnIBDcoach
Marieke en Marina zijn het er over eens : “Niet alleen het lichamelijke stukje wat je behandelt of begeleidt komt in de coach naar voren, maar ook hoe iemand zich mentaal voelt of als er andere dingen aan de orde zijn. Iets waar je bij een normaal polibezoek niet altijd aan toekomt. Ook durven mensen via een vragenlijst meer te zeggen dan dat je voorheen hoorde via polibezoeken, bijvoorbeeld: ik voel me niet zo lekker of ik ben wat meer depressief. Ik denk dat mensen digitaal veel opener zijn dan wanneer je ze face to face ziet. Dat is een meerwaarde van de coach; je krijgt een beter totaalplaatje van hoe iemand zich voelt.”
Door MijnIBDcoach konden Marieke en Marina hun werkzaamheden anders indelen en dat bracht rust met zich mee. “Als de patiënten langskwamen, dan liep je vroeger nog wel vaker uit tijdens je spreekuur en dan voel je de druk, omdat de volgende patiënt meteen komt. Nu hebben we de middag ingeroosterd om naar MijnIBDcoach te kijken en dit uit te werken. Dan heb je het gevoel dat je een compleet pakketje aflevert aan de patiënt. Dit verlicht echt de druk op het werk. Je kan zelf inplannen wanneer je naar MijnIBDcoach kijkt en dat is prettig. Het maakt het werk ook heel leuk, want het is heel divers. Je bent een stukje digitaal bezig, waarbij je van A tot Z alles regelt voor de patiënt. Je houdt meer de regie op de botscans, lab-formulieren en feces-onderzoeken, omdat je alles inzichtelijk hebt in je dossier en je kan heel snel schakelen met de artsen. Ik ben er echt heel blij mee.”, aldus Marieke.
Bovendien zijn de patiënten van Marieke en Marina heel tevreden over MijnIBDcoach. Volgens Marieke en Marina zijn niet alleen jongere patiënten die digitaal onderlegd zijn tevreden. Ook veel oudere patiënten van het IJsselland ziekenhuis maken gebruik van de coach. Ze vinden vooral de berichtenfunctie heel fijn.
Leerproces
Marieke en Marina hebben ook veel geleerd tijdens het implementatietraject van MijnIBDcoach. Dat willen ze graag delen met andere ziekenhuizen, zodat zij het wiel niet opnieuw uit hoeven te vinden. De verpleegkundigen lichten graag een tipje van de sluier op:
- Spreek vanaf de start van het implementatietraject de verwachtingen van het management en de werkvloer uit.
- Gebruik de koppeling met het EPD. Hiermee wordt het optimale uit het systeem gehaald.
- Loop vóór het implementatietraject als verpleegkundige mee met een ander ziekenhuis dat MijnIBDcoach al gebruikt.
Het geheim achter een succesvolle implementatie is volgens Marieke en Marina gemotiveerde verpleegkundigen. “Je moet als verpleegkundige echt achter het gebruik van MijnIBDcoach staan. Als je het zelf helemaal niks vindt en je begint al met weerstand, dat is niet goed. We waren allebei enthousiast, ook al wisten we niet waar we aan begonnen en ook al zou het meer druk geven, het is een proces. MijnIBDcoach is voor de patiënt gewoon echt heel fijn. De patiënten die er echt achter staan werken er ook echt heel vaak mee. Dat merk je ook aan de reacties. Ik denk dat als je met z’n allen er vol in gaat dat je er dan wel komt. Het is een instelling die mensen moeten hebben.”, aldus Marieke en Marina.
Doelstelling om patiënten aantallen in MijnIBDcoach te verhogen
Het doel van de MDL-afdeling van het IJsselland ziekenhuis is om uiteindelijk 1000 van de 1500 patiënten die in behandeling zijn te includeren in MijnIBDcoach, zodat Marieke en Marina de patiënten in remissie op afstand kunnen volgen en de patiënten die echt ziek zijn op de polikliniek kunnen ontvangen. Ze hebben creatieve manieren bedacht om de patiënten te includeren. Zo zouden ze een open dag organiseren om patiënten informatie te geven over MijnIBDcoach en hen aan te melden. Helaas gooide corona roet in het eten en kon de open dag niet doorgaan. Toch zorgde de coronaperiode er ook voor dat patiënten, die liever niet naar het ziekenhuis wilden komen of het ziekenhuis op dat moment niet vertrouwden, MijnIBDcoach veelvuldig gingen gebruiken. ”De coach was eigenlijk een voordeel in deze periode. De mensen hoefden minder vaak te komen, dus ze waren toen extra gemotiveerd om zich aan te melden.”, aldus Marieke en Marina. Ze hebben toentertijd 700 van de 1500 patiënten uitgenodigd.
Later maakten Marieke en Marina ook gebruik van de zelfregistratiepagina van MijnIBDcoach. Via een dergelijke pagina kunnen patiënten zichzelf aanmelden en dat scheelde tijd voor de verpleegkundigen. Om meer patiënten te enthousiasmeren over de coach heeft Marieke zelfs een vlogtraining onder leiding van een filmregisseur gevolgd. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: “Het helpt als patiënten het gezicht van de verpleegkundigen zien, mensen die ze herkennen en vertrouwen. Toen hadden we binnen één week 30 aanmeldingen erbij, dus mensen willen ook wel graag zien wat je doet. We hebben leuke berichten van de mensen over het vlog terug gehoord.” en dat is niet alles. “We willen nog meer mensen bereiken, want we hebben echt wel het gevoel dat we nog niet iedereen bereikt hebben en we gunnen het iedereen die daar wat van vindt om met MijnIBDcoach te werken. Daarom zijn we er nu over aan het nadenken om de ervaringen van patiënten te delen onder de mensen die nog niet gereageerd hebben. Als je enthousiast bent over de coach, dan wil je dat ook graag delen met anderen.”, aldus Marieke en Marina. Klik hier voor de pagina die speciaal voor MijnIBDcoach is ingericht op de website van het IJsselland.
Toekomst
eHealth is niet meer weg te denken uit de MDL-zorg van het IJsselland ziekenhuis. Niet alleen omdat patiënten steeds meer online te vinden zijn en het drukker krijgen, maar het is ook heel positief voor de gezondheidszorg. De zorg vanuit het ziekenhuis verschuift namelijk grotendeels naar de thuissituatie van de patiënt. De complexe zorg blijft in het ziekenhuis, maar stabiele patiënten worden door middel van MijnIBDcoach op afstand gemonitord. Hiermee wordt zelfmanagement bij de patiënt gestimuleerd. Bovendien krijgt de patiënt krijgt meer inzicht in zijn of haar gezondheidssituatie en kan deze eerder aan de bel trekken indien klachten verergeren. Bovendien zijn Marieke en Marina bezig om de ontlastingstest via de coach te faciliteren, zodat patiënten daar niet meer voor naar het ziekenhuis hoeven te komen. Dat is volgens hen een stuk patiëntvriendelijker. Op die manier kan MijnIBDcoach worden uitgebreid en kan deze inspelen op de wensen en behoeften van zowel zorgverleners als patiënten.
Benieuwd geworden naar de mogelijkheden om MijnIBDcoach te implementeren of om een boost te geven aan het includeren van de patiënten aantallen? Neemt contact op met de Helpdesk van Sananet via 046-4588001 of helpdesk@sananet.nl en zij helpen u graag verder.