“Patiënten voelen zich door de SanaCoach Prostaatkanker gehoord, gezien en een stukje veiliger.”
Deze quote komt van Sandra Dikkes, verpleegkundig specialist in Isala. Het Isala gebruikt nu al ruim twee jaar de SanaCoach Prostaatkanker tijdens behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Inmiddels gebruiken al meer dan 100 patiënten de ecoach. In dit artikel vertelt Sandra meer over de ervaringen met de SanaCoach Prostaatkanker van zowel zorgverleners als patiënten. Zelf is ze namelijk groot voorstander van het gebruik van ehealth en digitalisering in de zorg.
Start van de SanaCoach Prostaatkanker
De SanaCoach Prostaatkanker is nu bijna 3 jaar geleden ontstaan vanuit een samenwerking tussen Sananet en verschillende ziekenhuizen: Isala, Albert Schweitzer ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, en het Viecuri Medisch Centrum. In 2020 is Isala officieel begonnen met het gebruik van de SanaCoach Prostaatkanker. Sandra vertelt dat zij het opstarten met de SanaCoach nog wel een beetje spannend vond. “We hadden best wel veel vragen voordat we zouden gaan starten met de implementatie. ” aldus Sandra. Vragen zoals: “Hoe gaat het zorgpad er precies uitzien? Hoe integreer je de ecoach precies in je werk? Kost het tijd of levert het tijd op? Gaan we patienten niet te veel belasten?”

Om de implementatie te bevorderen is het Isala gestart met de inclusie van een kleine groep patienten. Hier was bewust voor gekozen vertelt Sandra. “Juist omdat we het heel klein hebben gehouden, en wij heel erg enthousiast waren, zijn we vol goede moed gestart.”. De inclusie startte begin 2020: de periode dat Corona kwam opzetten. Hierdoor konden patienten niet meer fysiek uitgenodigd worden voor de SanaCoach en moesten de verpleegkundigen telefonisch contact leggen en uitleg geven over de ecoach. Dat bleek goed te bevallen aldus Sandra: “Tijdens het bellen kon je de mensen goed uitleg geven. We hadden voor het fysieke consult 1 uur ingepland, maar telefonisch hadden we eigenlijk binnen een kwartier alles al verteld, de eerste uitleg gegeven en vragen kunnen beantwoorden.”. De gemiddelde leeftijd van de patiënten groep was rond de 75 jaar. Het viel Sandra erg op dat de meeste patiënten hiervan echt wel digitaal vaardig waren en een app of website niet als drempel zagen.
Ervaringen met de SanaCoach
Zowel patiënten als zorgverleners ervaren de SanaCoach prostaatkanker als een echte meerwaarde in het behandelplan. Sandra heeft zelf een kwalitatief onderzoek gedaan middels interviews van 10 patienten die deelnamen aan de ecoach waarin dit onderstreept werd. “Vooral de communicatie werd als erg prettig ervaren volgens mijn respondenten.” vertelt Sandra. “Patienten weten bij wie hun bericht aankomt, maar ook dat ze niet met een app praten maar met de verpleegkundige achter de app. Ze voelen zich gehoord en gezien, en het geeft ze ook een stukje veiligheid.”. Het gevoel dat er altijd iemand mee kan kijken met de vragen en antwoorden van de patiënt zorgt zowel voor een gevoel van ondersteuning als ook voor meer autonomie. Patiënten geven bovendien aan dat ze het fijn vinden dat ze zelf kunnen beslissen wanneer er behoefte is aan extra zorg ondersteuning. Sterker nog, patienten ervaren het als positief dat ze door de vragen van de SanaCoach wel stil móéten staan bij hun gezondheid. “Voor de patiënt is het heel fijn dat ze in hun eigen tijd kunnen reageren en ook over hun antwoord kunnen nadenken”. Ook worden er volgens Sandra via de ecoach minder snel sociaal gewenste antwoorden geven zoals je soms verwacht bij een face to face gesprek waar dat vaker voorkomt.

Ook de ervaringen van zorgverleners met de SanaCoach zijn erg prettig. “Ik denk dat het veel fijner werken is. De zorg is veel meer planbaar en je reageert wanneer het jou uitkomt.”; aldus Sandra. Als de verpleegkundigen nu patienten inschrijven dan ondervangt de helpdesk van Sananet het stukje uitleg geven waardoor de verpleegkundigen nu nog minder belasting hebben. Ook hebben de verpleegkundige elke werkdag een halfuur in de ochtend en in de middag gereserveerd in de agenda om te reageren op alle vragen in de SanaCoach. “Maar daar komen we eigenlijk niet altijd aan” geeft Sandra ook snel aan. “We reageren twee keer op een werkdag op de SanaCoach. Dat zorgt voor ons voor een stukje vrijheid.”. Sandra onderstreept wel dat het twee wekelijks overleg tussen Isala en Sananet in de begin fase van het implementatie overleg wel nodig was om nog wat kleine vragen en problemen op te vangen.
Lessen geleerd en tips voor anderen
Sandra heeft vele lessen geleerd tijdens de implementatie van de SanaCoach Prostaatkanker. Deze lessen en ervaringen deelt ze graag met andere zorgverleners en ziekenhuizen die willen starten met de implementatie van een SanaCoach. Als eerste noemt Sandra het vooroordeel dat oudere patiënten niet met websites of apps kunnen werken. Dit vooroordeel kan je volgens Sandra echt naast je neerleggen: “Uit de literatuur blijkt ook wel dat ook mensen op oudere leeftijd er zeker open voor staan, maar je moet ze daar wel gewoon in meenemen. Het is een hele eenvoudige app om te instaleren en vaak zijn er familie leden in de buurt die ze even willen/kunnen helpen, of natuurlijk de helpdesk van Sananet.”. Ten tweede “Hou het klein. Vooral op het begin. Zorg voor twee zorgverleners die de kar trekker zijn, die gemotiveerd zijn en die het project ook echt leiden. Als het project loopt, includeer niet meteen alle patiënten. Zo maak je het ook voor de verpleegkundigen behapbaar. Op het moment dat je er meerdere patiënten in hebt, en je bent er ervaren in, zorg dan dat je ook je andere collega’s hier in gaat betrekken en laat hen zien hoe het loopt. Zo wordt het steeds meer ingebed in de praktijk.”. Als laatste noemt Sandra ook nog de digitale communicatie. “Digitale communicatie is wel echt anders dan face-to-face communicatie. Wees je daar echt bewust van.”. De tip is dan ook om echt tijd in te plannen in de agenda om te werken met de SanaCoach: “Je kunt het, zeker op het begin, er niet zomaar even bijdoen. Leer hoe je een patiënt moet aanspreken en hoe je teksten interpreteert. Naar mate dat je meer communiceert via de app, gaat het steeds makkelijker.”
Meer informatie
Bent u nu ook enthousiast geworden over de SanaCoach Prostaatkanker of een van onze andere ecoaches? Kijk dan vooral op onze website www.sananet.nl of neem contact op met de helpdesk via 046 458 8001 of info@sananet.nl